Signatarų takais

Akademiko Adolfo Jucio pagrindinė mokykla paminėdama Lietuvos Valstybės 100-mečio jubiliejų pagal parengtą šiai progai projektą „Signatarų takais“ organizavo edukacinę išvyką į Pirmojo Nepriklausomos Lietuvos prezidento Antano Smetonos dvarą Ukmergės rajone. Pažintį su prezidentu A. Smetona pradėjome vaizdingoje Lėno ežero pakrantėje įsikūrusiame   jo dvare Užulėnio kaime. Kur mokiniai turėjo galimybę susipažinti su prezidento aktyvia politine bei visuomenine veikla, redaktoriaus darbu įvairiuose spaudos leidiniuose, jo laisvalaikio pomėgiais.

 

Aplankėme ir visai netoli nuo dvaro prezidento rūpesčiu 1935 m. įkurtą vieną moderniausių Lietuvoje  pradinių mokyklų. Deja, mažėjant vaikų aplinkiniuose kaimuose ši mokykla 2003 metais buvo uždaryta ir šiuo metu čia veikia  Užugirio krašto muziejus. Tarpukario mokyklos klasėje vaikai turėjo galimybę pasėdėti „smetoniškame“ suole, apžiūrėti įrengtą „Lino kelio“ edukacinę ekspoziciją nuo pasėto lino grūdo iki išausto lininio rankšluosčio, susipažinti su to krašto vietinių gyventojų padovanotais seniausiais žemės ūkio dirbimo, javų apdorojimo padargais, senoviniais buities rakandais ir kt.  

Visų dėmesį patraukė ir šalia mokyklos, su nuostabiai išpuoselėta aplinka,  kitoje gatvės pusėje, buvę prezidento namai, kur dabar tik likę svirtinis šulinys ir senos  obelys. Šalia jų sodelyje pastatytas prezidento A. Smetonos tėviškės namo maketas.

Kelionę užbaigėme pažintimi su Ukmergės Antano Smetonos gimnazija, kurios statybą globojo pats prezidentas Antanas Smetona. Čia mus labai šiltai ir svetingai pasitiko, ir priėmė šios gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna. Kuris mus ne tik supažindino su  gimnazijos istorija,  bet ir papasakojo apie organizuojamą ugdomąją veiklą, pristatė edukacines erdves, atskleidė nemažai įdomių gimnazijos istorinių faktų.

Viešnagės pabaigoje buvo pasirašyta abiejų ugdymo įstaigų  bendradarbiavimo sutartis, kurioje numatytas mokytojų profesinis bei dalykinis  bendradarbiavimas,  dalyvavimas kultūriniuose renginiuose, konferencijose, šalies ir tarptautiniuose projektuose.

Kelionės pabaigą vainikavo istorijos mokytojos Danutės Užkurienės suorganizuotas protmūšis, kuriame mokiniai turėjo pademonstruoti istorines žinias iš prezidento Antano Smetonos valdymo laikotarpio ir jo veiklos.

  Roma Bužienė, Akademiko Adolfo Jucio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

plungiskis
etwinning 200
mainu paramos fondas

smpm 200

sveikamokykla 200

draugiskas internetas

tinklas 200
vaikulinija 200
vaiku linija

LionsQuest 200

Back to Top