EUROPOS JUDUMO SAVAITĖ

Šiandien sunkiai įsivaizduojame savo kasdienybę be automobilio. Šeimos automobiliai tampa skubančio gyvenimo palydovais: darbas, mokykla, būreliai. Ir retas kuris pagalvojame, kaip galime prisidėti prie to, kad mūsų aplinka taptų švaresnė, mažiau tarši.

Naujausi Europos aplinkos agentūros (EAA) tyrimai patvirtina, kad transporto tarša labai padidėjo, lyginant su 1990 m. rodmenimis. Todėl 2020 m. EUROPOS JUDUMO SAVAITĖ  skatina žmones ir vietines institucijas imtis veiksmų, padėsiančių pasiekti ilgalaikį anglies dioksido neišskiriančio žemyno tikslą. Europos judumo savaitės renginiai vyksta kasmet rugsėjo 16-22 dienomis. 2020 m. tema –„Judumas – be jokios taršos“.

Plungės akademiko Adolfo Jucio progimnazija - sveikatą stiprinanti  mokykla, priėmė judumo savaitės iššūkį. Visą savaitę rugsėjo 16-22 dienomis progimnazijos mokiniai, inicijuojami pedagogų, dalyvavo sveikatingumo projekte ,,Sveiki ir laimingi“. Vyko netradicinės fizinio ugdymo pamokos – „ABC šiaurietiškas vaikščiojimas“. Užsiėmimus vedė mokyklos visuomenės sveikatos specialistė I. Lapienė. Ji papasakojo, kokia nauda žmogaus kūnui pradėjus vaikščioti su šiaurietiškomis lazdomis, išmokė taisyklingai vaikščioti, išmokė įvairių pratimų. Mokiniai sužinojo, kad šiaurietiškos lazdos padeda efektyviau judėti, stiprina sveikatą,  yra visiems lengvai prieinamas ir pasaulyje populiarus kūno treniravimo būdas. Specialistė parodė, kaip teisingai užsidėti lazdas, kaip teisingai vaikščioti, kokie su lazdomis atliekami pratimai. Šiaurietiško ėjimo mokėsi 6-7 klasių mokiniai ir kūno kultūros mokytojas R. Šiurys.

O antradienio, rugsėjo 22 diena - diena be automobilio - buvo pažymėta itin nuotaikingai ir sveikai. Rytas prasidėjo nuo progimnazijos kieme išsirikiavusių dviračių, riedučių, paspirtukų. Savo ,,technines“ galimybes išbandė net ir pradinių klasių mokinukai bei jų mokytojos, aktyviai pasportavo ir progimnazijos šeštokai. O vyriausi progimnazijos mokiniai (7-8 klasės), lydimi progimnazijos pavaduotojos ugdymui I. Gasauskienės, išsirengė į judumo žygį dviračiais. Jiems talkino Plungės sporto ir rekreacijos treneris A. Damulis. Aplankytas Gondingos piliakalnis, įveiktas 15 km atstumas.

 Keliaujant dviračiu galima patirti daug daugiau, negu važiuojant automobiliu, nes dviratininkas yra betarpiškai susijęs su gamta, jaučia jos pokyčius, užuodžia įvairius kvapus, išgirsta ir pamato daug naujo. Tai padarė ir mūsų progimnazijos mokiniai. Tad judumo iššūkis priimtas.

  judumas 1 judumas 5 judumas 7

judumas 6 judumas 4 judumas 8

plungiskis
etwinning 200
mainu paramos fondas

smpm 200

sveikamokykla 200

draugiskas internetas

tinklas 200
vaikulinija 200
vaiku linija

LionsQuest 200

Back to Top